Betegségekről

A macskák és a kutyák rendszeres védőoltása az egészségük megőrzése szempontjából rendkívül fontos dolog.

Évente rengeteg kutya betegszik meg, vagy pusztul el olyan fertőző betegségek miatt, amelyeket a védőoltásokkal gond nélkül meg lehet előzni.

Fontosabb vírusos és kutya betegségek
Fontosabb vírusos kutya betegségek

Fontosabb vírusos kutyabetegségek

 1. PARVOVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

A környezetben lévő bélsárban hónapokig életképes vírus akár a cipővel vagy egyéb tárgyakkal is bekerülhet az élettérbe. Súlyossága életkortól függ, a fiatal kutyákra gyakran halálos, mert a kórokozó vírus a gyorsan szaporodó sejtekben osztódik, megtámadja a bélhámsejteket, szívizomsejteket, és az immunsejteket.

TÜNETEI:
Étvágytalanság, teljes elesettség, bűzös- véres hasmenés, hányás, láz, kiszáradás.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

 1. SZOPORNYICA

Légúton keresztül és/vagy vizelettel terjed. Fő támadási területe a légutak és az idegrendszer. A fiatal vagy idősebb nem immunizált kutyák betegsége.

TÜNETEI:
Szem- és orrváladékozás, hasmenés, magas láz, kiszáradás, tüdőgyulladás, idegrendszeri tünetek (szédelgés, tántorgás, összerendezetlen mozgás, bénulás).

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

 1. KENNELKÖHÖGÉS

Légúton keresztül terjed, zsúfoltabb állományokban jelentkezik. A kialakulásában több kórokozó vesz részt (parainfluenza, adenovírus, esetleg szopornyica vírusa). A kórképet egyéb társuló kórokozók jelentősen befolyásolhatják.

TÜNETEI:
Száraz, erős köhögéssel, orrfolyással indul, esetenként tüdőgyulladás is kialakul.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

 1. FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS – RUBARTH KÓR

Közvetlen érintkezéssel terjedő, rendkívül ragályos, fertőző betegség, mely. megbetegíti a májat és a légzőszerveket. Gyakorlatilag mire megállapításra kerül, az állat menthetetlen.

TÜNETEI:
Elesettség, bágyadtság, magas láz, hányás, hasmenés, köhögés, sárgaság.

KEZELÉSE:
Az ajánlott védőoltási program betartásával megelőzhető.

 1. CORONAVÍRUSOS HASMENÉS

Bélsárral terjed, a kórokozó a bélhámsejteket támadja főleg fiatal állatokban. A betegség zsúfoltabb állományokban (városok, kennelek, kiállítások) elterjedt.

Ha a parvovírussal szövődik, halálos kimenetelű.

FONTOS:
A betegségre az ember NEM érzékeny.

TÜNETEI:
Hasonlóak a parvovírusos bélgyulladáshoz, de annál enyhébbek.

KEZELÉSE:
Ha önállóan jelentkezik, néhány napos orvosi kezeléssel gyógyítható.

Fontosabb bakteriális és egyéb betegségek

 1. LEPTOSPIROSIS

A baktérium a beteg állat vizeletével ürül, amely a kutyák veséjét és máját támadja meg. A betegség olyan súlyos vesekárosodással járhat, amely elhulláshoz vezethet.

TÜNETEI:
Elesettség, bágyadtság, magas láz, hányás, véres vizelet.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

Fontosabb vírusos és kutya vírusos és kutya betegségek
Az orsóféreg az embert is megfertőzheti..
 1. BÉLFÉRGESSÉG

A kutya és macska bélcsatornájában élő férgek közül az orsóférgeknek és a kampósférgeknek, valamint azok lárváinak van jelentősége. Fiatal és felnőtt állatokban is okozhatnak elváltozásokat, valamint emberi megbetegedéseket is. A kölyökkutyák az orsóférgekkel már méhen belül is fertőződhetnek, illetve a társuk vagy anyjuk bélsarától, valamint a lárvákat a tejjel is felvehetik.

FONTOS: A betegségre az ember is érzékeny.

Az orsóféreg az embert is megfertőzheti, a peték az állat simogatásakor kerülhetnek a kézre és a szájba. A lárvavándorlás főként kisgyermekekben okoz elváltozást, allergiát, esetleg vakságot.

TÜNETEI:
„Radírozás”, lesoványodás, hasmenés, étvágytalanság.

KEZELÉSE:
Valamennyi újszülött kutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, ezért már 2 hetes kórtól két hetes időközönként 12 hetes korukig féregteleníteni kell őket. Ezután lehetőleg havonta, de minimum 3 havonta bélféreg elleni szert kell adni.

 1. BOLHÁSSÁG

A bolhák a vérszívással irritálják az állatokat, nyáluk nyomán allergiás bőrgyulladás is kialakulhat. A bolhapopuláció csupán 5%-a él kifejlett rovarként, 95%-a az állatok környezetében pete, lárva, báb állapotban található.

FONTOS:
A bolhák a galandféreg hordozói is lehetnek.

TÜNETEI:
Vakaródzás, szőrhullás, bőrirritáció.

KEZELÉSE:
A bolhák írtására spot on készítmények, tabletták és nyakörvek állnak rendelkezésre. A bolhairtás egész évben folyamatos munkát igényel.

 1. ATKÁSSÁG

A leggyakoribb atkaféle a fülrühatka, a rühatka és a szőrtüszőatka. Főként legyöngült immunrendszerű állatokban a rühatka és a szőrtüszőatka súlyos betegséget okozhat.

FONTOS:
A kutyák rühatkája emberre is veszélyes.

TÜNETEI:
Fülrühességnél gyakori fejrázás, fülvakarás, nagymennyiségű sötét fülváladék, rühesség és szőrtüszőatkásság esetén szűnni nem akaró vakaródzás, bőrkipirulás, jelentős szőrhullás, kellemetlen bőrszag.

KEZELÉSE:
Célszerű felkeresni az ellátó állatorvost, aki mikroszkópos vizsgálattal igazolhatja a fennálló betegséget és biztosíthatja az akár hónapokon át tartó kezelést, ami történhet spot on készítményekkel, tablettákkal, gyógyszeres fürdetéssel, injekciós kúrával.

 1. TETVESSÉG

A szőrtetvek kontakt úton vagy ápoló tárgyak segítségével terjednek. Az állatok tetvei szabadszemmel nem láthatóak, csak mikroszkóppal.

FONTOS:
A tetvek a galandféreg hordozói is lehetnek.

TÜNETEI:
A szőr kikopik, molyrágta lesz.

KEZELÉSE:
Spot on készítményekkel, tablettákkal, gyógyszeres fürösztéssel.

 1. BŐRFÉRGESSÉG

Okozója fonálféreg, mely kifejlett állapotban a 15-20 cm-t is elérheti. Fertőződés a köztigazda, szúnyog csípése által történik, a féreg a kutyák bőralatti kötőszövetében élősködik, kifejlődési ideje 8-9 hónap, a lárvák vándorlása évekig is eltarthat.

FONTOS:
Az emberben is megtelepedhet.

TÜNETEI:
Bárhol a bőrben lehetnek kisebb–nagyobb tömött tapintatú csomók, tályogok, azonban sokszor tünetmentes és csak célzott vérvizsgálat során derül fény rá.

KEZELÉSE:
Tablettával és/vagy spot-on-okkal, az esetleg előforduló túlérzékenységi reakciók miatt mindenképpen állatorvosi felügyelet mellett javasolt.

 1. SZÍVFÉRGESSÉG

Okozója fonálféreg, mely kifejlett állapotban a 25-40 cm-t is elérheti. Fertőződés a köztigazda, szúnyog csípése által történik, a féreg a kutyák tüdőartériáiban élősködik, kifejlődési ideje 6-7 hónap. Esetenként a hordozó állat élete végéig tünetmentes marad, azonban a férgek szaporodása miatt potenciális fertőzési forrás.

FONTOS:
Az emberben is megtelepedhet.

TÜNETEI:
Fáradékonyság, köhécselés. Ezen elmosódott, jellegtelen tünetei miatt a tesztelés elengedhetetlen.

KEZELÉSE:
Rendkívül bonyolult, intenzív kórházi kezeléssel jár, viszont megelőzése egyszerű az állatorvos által javasolt spot on vagy tablettás készítménnyel.

A macskák és a kutyák rendszeres védőoltása az egészségük megőrzése szempontjából rendkívül fontos dolog.
 1. CUKORBETEGSÉG

Időskorú kutyák betegsége, kialakulásában leggyakrabban táplálási hibák játszanak szerepet, ugyanis rosszul tolerálják a nagy mennyiségű szénhidrát (kenyér, sütemény, kockacukor, csokoládé…) tartós bevitelét. Macskákban ritkán előforduló, nem gyógyítható.

FONTOS:
Az emberi diabetikus termékek kifejezetten károsak a kutyáknak.

TÜNETEI:
„Sokat iszik, sokat pisil”, hektikus étvágy, elhízás vagy lesoványodás, szürkehályog.

KEZELÉSE:
Csak injekciós inzulin készítménnyel történik, a gazda mindennapi közreműködésével.

Rendelői kisállat ellátás

Legfontosabb macskabetegségek

 1. VÍRUSOS LEUKÉMIA

Általában 2-4 éves macskák betegsége, de újszülött korban is előfordulhat. Fertőződés elsősorban nemi úton, ritkán lehetséges nyál- és orrváladékkal, valamint esetenként méhen belül is.

TÜNETEI:
Láz, kondícióromlás, nyirokcsomók duzzanata, idegrendszeri tünetek (támolygás, kényszermozgások), termékenységi zavarok, daganatos megbetegedések.

KEZELÉSE:
A betegség ellen vakcinával lehet védekezni, ivartalanítással az esetek zömében megelőzhetőek.

 1. FERTŐZŐ HASHÁRTYAGYULLADÁS

Főleg fiatal állatokban előforduló vírusos betegség, leginkább tenyészetekben, szabadtéri állományokban, ahol sok macska van együtt. A fogékony állatok szájon át fertőződnek.

TÜNETEI:
Nagy teriméjű has.

KEZELÉSE:
6 egyednél kevesebb macska tartása, és a vírusürítők kiszűrése teszteléssel.

 1. AIDS (FIV)

Hosszú lappangási idejű vírusos megbetegedés, így inkább idősebb macskák betegsége. Fertőződés lehetséges vérrel, nemi úton, esetenként méhen belül is.

TÜNETEI:
A betegségnek több szakasza különíthető el, legtipikusabb tünetei: láz, étvágytalanság, lesoványodás, szájfekély, megnagyobbodott nyirokcsomók, és ún. társuló betegségek: macskanátha-komplex, leukózis, bőrbetegségek, daganatok, emésztőszervi betegségek, idegrendszeri- és szemtünetek.

KEZELÉSE:
Hatásosan csak ivartalanítással lehet védekezni ellene.

Rendelői kisállat ellátás

Védőoltások

A védőoltásokat kutyáknál 6-7 hetes, macskáknál 9 hetes korban célszerű elkezdeni. Az oltási program tervezésénél a faji különbségeken kívül a fajták közötti különbségeket is figyelembe kell venni, azaz egyénre kell szabni..

Állatorvosi Szolgáltatások

Állatútlevél kiállítás
Sebészeti ellátások
Fogászati kezelések
Mikrochip beültetés
Szűrő vizsgálatok
Állatorvosi szaktanácsadás

Állat útlevél kiállítás

Háziállatunk külföldre történő utaztatásához elengedhetetlen egy állatútlevél beszerzése, melynek feltétele a mikrochip megléte és érvényes veszettség elleni oltás. Külföldre utazás előtt érdemes utánajárni a kisállatok beléptetésére vonatkozó jogszabályoknak, hiszen ezek országtól függően változhatnak..

tovább+

Sebészeti ellátások, műtétek

Az állatorvosi tevékenység fontos része az ortopédiai és traumatológiai sebészeti ellátás. A sebészet szabályai az orvoslásban és az állatorvoslásban szinte azonosak. Rendelői kezelésre nem kell időpontot kérni, azonban ajánlott 4 óra előtt vagy 5 óra után érkezni, mert a köztes időben műtéteket végezhetek.

tovább+

Fogászati kezelések

A jelenlegi tapasztalatok szerint a kutyák és macskák szájüregi megbetegedései a leggyakoribb állatorvosi problémák közé tartoznak napjainkban. A legelterjedtebb fogászati probléma a fogkőképződés és a fogínygyulladás. Kutyák és macskák fogászati problémáik megelőzése: ahhoz ,hogy a kisállatok fogai erősek és egészségesek legyenek, rendszeres odafigyelést és fogászati ellenőrzést kíván.

tovább+

Mikrochip beültetés

2013. január 1-től kötelezővé vált minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip általi egyedi megjelölése! A microchip beültetés lényege az állatok regisztrációja mely nem jár fájdalommal így, érzéstelenítés alkalmazása nem szükséges. Kutyák részére kötelező, de macskáknak is kifejezetten ajánljuk..

tovább+

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálattal megelőzhető betegségek, évente, főként idősebb állatoknál mozgási, keringési és kiválasztó szervrendszerek, Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot. Ultrahangos vizsgálat, Endoszkópos vizsgálat, diszplázia szűrés stb.

tovább+

Állatorvosi szaktanácsadás

A Gazdik szeretnének minél többet megtudni kedvenceikről, az állatbetegségekről, a tünetekről, a gyógykezelési lehetőségekről. Kérdése van a napi gondozással és tartással kapcsolatosan? Esetleg betegségeket tapasztal kis kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenéséről és azok kezelési módjáról?

tovább+