Parazitológiai szűrővizsgálat

A külső élősködő rovarok (bolhák, tetvek, atkák) betegségek kórokozóit adhatják át az embernek vagy más állatoknak.

A bakteriológiai, mikológiai és parazitológiai vizsgálatatot háziállatoknál általános információszerzés és tájékozódás mellett a betegség felderítése vagy a gyógykezelés hatékonyságának ellenőrzése miatt is végezzük.

Kérdés esetén hívjon: 06(30)723-98-37

Parazitológiai szűrővizsgálat
Fontosabb vírusos és kutya vírusos és kutya betegségek

Fontosabb vírusos és kutya vírusos és kutya betegségek

  1. PARVOVÍRUSOS BÉLGYULLADÁS

A környezetben lévő bélsárban hónapokig életképes vírus akár a cipővel vagy egyéb tárgyakkal is bekerülhet az élettérbe. Súlyossága életkortól függ, a fiatal kutyákra gyakran halálos, mert a kórokozó vírus a gyorsan szaporodó sejtekben osztódik, megtámadja a bélhámsejteket, szívizomsejteket, és az immunsejteket.

TÜNETEI:
Étvágytalanság, teljes elesettség, bűzös- véres hasmenés, hányás, láz, kiszáradás.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

  1. SZOPORNYICA

Légúton keresztül és/vagy vizelettel terjed. Fő támadási területe a légutak és az idegrendszer. A fiatal vagy idősebb nem immunizált kutyák betegsége.

TÜNETEI:
Szem- és orrváladékozás, hasmenés, magas láz, kiszáradás, tüdőgyulladás, idegrendszeri tünetek (szédelgés, tántorgás, összerendezetlen mozgás, bénulás).

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

  1. KENNELKÖHÖGÉS

Légúton keresztül terjed, zsúfoltabb állományokban jelentkezik. A kialakulásában több kórokozó vesz részt (parainfluenza, adenovírus, esetleg szopornyica vírusa). A kórképet egyéb társuló kórokozók jelentősen befolyásolhatják.

TÜNETEI:
Száraz, erős köhögéssel, orrfolyással indul, esetenként tüdőgyulladás is kialakul.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

  1. FERTŐZŐ MÁJGYULLADÁS – RUBARTH KÓR

Közvetlen érintkezéssel terjedő, rendkívül ragályos, fertőző betegség, mely. megbetegíti a májat és a légzőszerveket. Gyakorlatilag mire megállapításra kerül, az állat menthetetlen.

TÜNETEI:
Elesettség, bágyadtság, magas láz, hányás, hasmenés, köhögés, sárgaság.

KEZELÉSE:
Az ajánlott védőoltási program betartásával megelőzhető.

  1. CORONAVÍRUSOS HASMENÉS

Bélsárral terjed, a kórokozó a bélhámsejteket támadja főleg fiatal állatokban. A betegség zsúfoltabb állományokban (városok, kennelek, kiállítások) elterjedt.

Ha a parvovírussal szövődik, halálos kimenetelű.

FONTOS:
A betegségre az ember NEM érzékeny.

TÜNETEI:
Hasonlóak a parvovírusos bélgyulladáshoz, de annál enyhébbek.

KEZELÉSE:
Ha önállóan jelentkezik, néhány napos orvosi kezeléssel gyógyítható.

Fontosabb bakteriális és egyéb betegségek

  1. LEPTOSPIROSIS

A baktérium a beteg állat vizeletével ürül, amely a kutyák veséjét és máját támadja meg. A betegség olyan súlyos vesekárosodással járhat, amely elhulláshoz vezethet.

TÜNETEI:
Elesettség, bágyadtság, magas láz, hányás, véres vizelet.

KEZELÉSE:
Védőoltással megelőzhető. Kialakulásakor intenzív orvosi kezelés szükséges.

Fontosabb vírusos és kutya vírusos és kutya betegségek
Az orsóféreg az embert is megfertőzheti..
  1. BÉLFÉRGESSÉG

A kutya és macska bélcsatornájában élő férgek közül az orsóférgeknek és a kampósférgeknek, valamint azok lárváinak van jelentősége. Fiatal és felnőtt állatokban is okozhatnak elváltozásokat, valamint emberi megbetegedéseket is. A kölyökkutyák az orsóférgekkel már méhen belül is fertőződhetnek, illetve a társuk vagy anyjuk bélsarától, valamint a lárvákat a tejjel is felvehetik.

FONTOS: A betegségre az ember is érzékeny.

Az orsóféreg az embert is megfertőzheti, a peték az állat simogatásakor kerülhetnek a kézre és a szájba. A lárvavándorlás főként kisgyermekekben okoz elváltozást, allergiát, esetleg vakságot.

TÜNETEI:
„Radírozás”, lesoványodás, hasmenés, étvágytalanság.

KEZELÉSE:
Valamennyi újszülött kutyát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni, ezért már 2 hetes kórtól két hetes időközönként 12 hetes korukig féregteleníteni kell őket. Ezután lehetőleg havonta, de minimum 3 havonta bélféreg elleni szert kell adni.

Mindhármunk érdeke az egészség megőrzése és fenntartása!

Kiemelt hangsúlyt helyezünk a betegségek megelőzésére már fiatal kortól kezdődően hogy, kedvencünknek minél hosszabb, és boldogabb élete legyen, így fontos az izületek védelme, a fogak rendszeres ápolása és a rendszeres féreghajtás, kullancs-bolha ellenes kezelések..

Részletek +
Hasznos információk, tudnivalók kisállat tulajdonosoknak

Hasznos információk, tudnivalók

kisállat tulajdonosoknak
Részletek +

Állatorvosi Szolgáltatások

Állatútlevél kiállítás
Sebészeti ellátások
Fogászati kezelések
Mikrochip beültetés
Szűrő vizsgálatok
Állatorvosi szaktanácsadás

Állatútlevél kiállítás

Háziállatunk külföldre történő utaztatásához elengedhetetlen egy állatútlevél beszerzése, melynek feltétele a mikrochip megléte és érvényes veszettség elleni oltás. Külföldre utazás előtt érdemes utánajárni a kisállatok beléptetésére vonatkozó jogszabályoknak, hiszen ezek országtól függően változhatnak..

tovább+

Sebészeti ellátások, műtétek

Az állatorvosi tevékenység fontos része az ortopédiai és traumatológiai sebészeti ellátás. A sebészet szabályai az orvoslásban és az állatorvoslásban szinte azonosak. Rendelői kezelésre nem kell időpontot kérni, azonban ajánlott 4 óra előtt vagy 5 óra után érkezni, mert a köztes időben műtéteket végezhetek.

tovább+

Fogászati kezelések

A jelenlegi tapasztalatok szerint a kutyák és macskák szájüregi megbetegedései a leggyakoribb állatorvosi problémák közé tartoznak napjainkban. A legelterjedtebb fogászati probléma a fogkőképződés és a fogínygyulladás. Kutyák és macskák fogászati problémáik megelőzése: ahhoz ,hogy a kisállatok fogai erősek és egészségesek legyenek, rendszeres odafigyelést és fogászati ellenőrzést kíván.

tovább+

Mikrochip beültetés

2013. január 1-től kötelezővé vált minden 4 hónaposnál idősebb kutya mikrochip általi egyedi megjelölése! A microchip beültetés lényege az állatok regisztrációja mely nem jár fájdalommal így, érzéstelenítés alkalmazása nem szükséges. Kutyák részére kötelező, de macskáknak is kifejezetten ajánljuk..

tovább+

Szűrővizsgálatok

Szűrővizsgálattal megelőzhető betegségek, évente, főként idősebb állatoknál mozgási, keringési és kiválasztó szervrendszerek, Emellett az ivartalanítás is jó pár évvel megnövelheti az élettartamot. Ultrahangos vizsgálat, Endoszkópos vizsgálat, diszplázia szűrés stb.

tovább+

Állatorvosi szaktanácsadás

A Gazdik szeretnének minél többet megtudni kedvenceikről, az állatbetegségekről, a tünetekről, a gyógykezelési lehetőségekről. Kérdése van a napi gondozással és tartással kapcsolatosan? Esetleg betegségeket tapasztal kis kedvencénél? Szeretne többet tudni a betegségek megjelenéséről és azok kezelési módjáról?

tovább+

Bőrgyógyászati szűrővizsgálat

A bőrgyógyászati szűrővizsgálatok keretein belül a macskák és kutyák szőrzetével kapcsolatos betegségek diagnosztizálásával foglalkozunk, sok bőrt érintő megbetegedés hátterében szervrendszeri megbetegedések..